Όταν ο Αντρέ Κερτέζ έμενε σπίτι

Το #menoumespitiphotochallenge μας έφερε στο μυαλό έναν φωτογράφο που θα θέλαμε να σας συστήσουμε ή να σας θυμίσουμε για όσους τον γνωρίζουν ήδη.

Ο André Kertész (Αντρέ Κερτέζ) γεννήθηκε το 1894 στη Βουδαπέστη. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, έζησε και εργάστηκε στην Ουγγαρία ως τα 30 του, και αργότερα στη Γαλλία και στην Αμερική. Αν και είχε στο ενεργητικό του αρκετές εκθέσεις και συνεργασίες με γνωστά περιοδικά, μέχρι και το 1985 που έφυγε από τη ζωή δεν ένιωθε ότι η τέχνη του είχε αναγνωριστεί αρκετά. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγάλους φωτογράφους του 20ου αιώνα.

Μέρος της δουλειάς του αποτελείται από λήψεις σε εσωτερικούς χώρους, still life, πορτρέτα αλλά και αυτοπορτρέτα, καθώς και λήψεις δρόμου από ψηλά κτίρια.

Σε ηλικία 85 περίπου ετών, δημιούργησε την πρώτη του και μοναδική σειρά έγχρωμων φωτογραφιών, κλεισμένος στο διαμέρισμά του με μία ερασιτεχνική Polaroid.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε περισσότερη δουλειά του, εξωτερικές λήψεις αλλά και τα χαρακτηριστικά γυμνά του με την παραμορφωση:

André Kertész – Getty Museum

André Kertész – artnet

Comments are closed.